Column Ook vloggers moeten zich aan de regels houden, zo blijkt uit een recente uitspraak van de Reclame Code Commissie (RCC). Wat is er aan de hand? Vlogster Mascha Feoktistova van Beautygloss.nl (ruim 190.000 volgers) verleidde begin dit jaar haar viewers om via haar vlog mee te gaan in de zoektocht naar een nieuw bed. Ze belandde samen met haar vriend ‘Foefje’ in een winkel van Swiss Sense, waar ze ligt, woelt en aan materialen voelt om vervolgens te besluiten tot aankoop over te gaan. Enkele dagen later post ze een nieuwe vlog waar ze een Swiss Sense kortingscode met haar volgers deelt. Dubieus, oordeelt de commissie.
©VLAM / Dit artikel werd eerder gepubliceerd op Frank.news
Iedere reclame moet voldoen aan de bepalingen uit de Nederlandse Reclame Code (NRC), waarin algemene reclameregels zijn opgenomen. Reclame moet correct, duidelijk en niet misleidend zijn. Reclame op sociale media moet sinds 2014 ook voldoen aan de Reclamecode Social Media (RSC), die stelt dat het duidelijk moet zijn wanneer een tweet, blog of vlog reclame maakt. Door middel van hashtags als #spon of #paid.
Eerste klacht tegen vlogger
Het is voor het eerst sinds de RSC is ingesteld dat een klacht tegen een vlogger wordt gehonoreerd. Een – anonieme – klaagster vond ‘de sluwe manier van reclame maken’ van Swiss Sense namelijk te ver gaan. Ze kreeg gelijk want vlogster Mascha Feoktistova had haar kijkers moeten vertellen dat zij een beloning ontving van de matrassenmaker. Swiss Sense had op zijn beurt Feoktistova daar op moeten wijzen. De commissie beveelt het bedrijf dringend aan niet nog eens op dergelijke wijze te adverteren.
Dochters verslaafd
Ik ben heel blij met deze beslissing. Niet in de laatste plaats omdat mijn twee dochters van 13 en 17 al een paar jaar verslaafd zijn aan de vlogs van Feoktistova. Met lede ogen zie ik aan hoe Mascha hen – in mijn optiek – misleidt met haar vrolijke vlogs en alweer een lipstick van het merk b-l-e-e-p of nagellak van merk b-l-e-e-p aanbeveelt. Ik begrijp mijn dochters wel, want Mascha – dat moet gezegd – brengt haar boodschap reuze naturel. En na al die jaren gedwongen meekijken – maar vaak gedwongen meeluisteren – heb ik zelfs enige sympathie voor haar opgevat, al was het maar omdat mijn dochters haar zo hoog hebben.
Toch ben ik blij dat er in de soms schimmige wereld van vloggers via deze RCC-jurisprudentie nu duidelijkheid ontstaat over waar de grenzen liggen voor adverteerders en voor de bloggers. Het zal ons een hoop bullshit besparen.