Marketing tegen armoede

Column Een ideetje van de Amsterdamse SP-wethouder Arjan Vliegenthart: zet ideeën en technieken uit de marketing- en reclamewereld in tegen armoede. Begin dit jaar werd een Amsterdamse ‘armoederegisseur’ aangesteld met de opdracht de 83 miljoen euro die de stad jaarlijks uitgeeft aan armoedebestrijding effectiever te benutten. Markering-experts, data-analisten en app-bouwers werden ingehuurd; de gemeenteambtenaren bleken zelf namelijk geen idee te hebben van de leefwereld van de honderdduizend(!) arme huishoudens die de stad telt, zo bleek recent uit een reportage in de Volkskrant. Laat staan hoe ze te bereiken.

©VLAM / Dit artikel werd eerder gepubliceerd op Frank.news

Creatieve projecten

De creatieven bedachten een aantal fictieve ijkpersonen. Zoals ‘Grace’, een alleenstaande Ghanese moeder van 42 in de Bijlmer. En Younnes van 23 uit Oost, die pizzakoerier is en daarnaast werkt in de ‘groenvoorziening’ (lees: een hennepplantage heeft).
Op grond hiervan worden creatieve projecten ontwikkeld. Zoals ‘Tommie’, een app die verstandelijk beperkten inzicht geeft in hun financiële huishouding, en IamConnected, dat arme Amsterdammers gratis toegang geeft tot internet. Zakenvrouw Annemarie van Gaal is binnengehaald om te beoordelen of de plannen haalbaar zijn.

 

Snap de brief
Eén van de plannen – een app voor onbegrepen brieven, getiteld ‘snap de brief’, ik verzin dit niet – toont hoe dramatisch ambtenaren kunnen miskleunen. Bedoeling van ‘snap de brief’ is dat mensen die geen snars begrijpen van een gemeentelijk aanschrijven een foto maken van het epistel en via de app versturen waarna ze binnen een dag worden teruggebeld door een hulpverlener die de brief gaat uitleggen.
Creatief en uiteraard beter dan de armoede de armoede te laten. Maar is het niet ook een beetje het paard achter de wagen spannen? Ik bedoel: je kunt natuurlijk achteraf een blijkbaar onleesbare brief telefonisch gaan verduidelijken. Maar is het niet handiger ambtenaren te leren hun jargon in de boom te hangen en een in helder Hollands opgestelde brief te concipiëren, met dito vertalingen? Ook daar kunnen de creatieven vast bij helpen. En het scheelt de Amsterdamse armoelijder een hoop ergernis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Warning: Undefined array key "cptch_required_symbol" in /home/public/sites/www.fransoremus.nl/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 501

een + = 3