Achtergrond NOS Lab experimenteert er lustig op los. Doel: jongeren bereiken, die lineaire tv en masse lijken te verlaten. De NOS penetreert inmiddels alle belangrijke sociale platforms: van Snapchat tot YouTube, van Facebook tot Instagram.
©VLAM / Dit artikel werd eerder gepubliceerd op Frank.news
Hoofd NOS Digitaal Lara Ankersmit probeert met NOS Lab – dat pas anderhalf jaar functioneert - op meer platforms aanwezig te zijn dan op alleen op tv of de NOS website. Dat vraag om creatief denken, specifieke formats en een goed beeld van de doelgroep die je aanspreekt. Simpelweg Teletekst doorzetten naar Instagram of Facebook is geen optie. Ieder platform kent zijn eigen tone of voice en mogelijkheden.
The series
Hoewel nog maar kort bezig is de lijst van experimenten die NOS Lab inmiddels afleverde indrukwekkend. Tijdens de Amerikaanse verkiezingen werd in ,,The series” twee keer per dag – en zes weken lang – een stroom video’s vertoond waarbij jongeren op een spannende manier de verkiezingen leerden begrijpen. Via storytelling, vanuit verschillende invalshoeken en via duiding door NOS-correspondenten; over het congres, de campagne en de strategieën van Trump en Clinton. Volgens Ankersmit brachten de 1,1 miljoen bezoekers samen 500.000 uur door op The series. ,,Daar zijn we heel tevreden over. Maar je kunt dit soort projecten niet afzetten tegen de ruim anderhalf miljoen kijkers dat het achtuurjournaal nog iedere dag haalt. Dat is ook niet de bedoeling. We willen leren van de experimenten, ervaring opdoen voor nieuwe formats. Omgekeerd ontstaan er – juist door onderwerpen inhoudelijk anders en op nieuwe platforms naar buiten te brengen – ideeën voor onze reguliere kanalen.”
Andere context
Zoals? ,,Op Facebook hadden we een item over de ontslagen en de vernieuwde winkelpanden van Blokker, met een interview waarin de CEO van het bedrijf maar niet to-the-point wilde komen en inhoudelijk commentaar ontweek. Vroeger zou dit nooit het Achtuurjournaal hebben gehaald. Nu wel, omdat het in een andere context was opgenomen en we zijn gebrek aan bereidheid om te antwoorden toch als nieuws beschouwden.’’
Ankersmits’ Lab doet ook ervaring op met distributed content: via instant articles op Facebook en via YouTube, waar met videokanaal ‘Mashup’ de middelbare scholier wordt aangesproken. Samen met presentatoren Roel en Ivo komen steeds andere YouTubers elke woensdag met een aflevering van actuele nieuwsonderwerpen die op een grappige manier zijn gemonteerd.
Snaplines
Op Snapchat introduceerde NOS Lab de Snaplines: iedere schooldag drie headlines uit het nieuws, gebracht op een creatieve en originele manier. De Snaplines worden opgenomen op de nieuwsvloer om een ‘achter-de-schermen-gevoel’ te creëren. En sluiten af met het weerbericht door de dienstdoende weerman of -vrouw. Ook wordt van evenementen live verslag gedaan, zoals het Sportgala DYTG, VEED & Dutch en ComicCon.
Of de interactieve specials als ‘Het DNA van MDMA’ (winnaar Gouden SpinAward), waarin niet de uitwassen van de drug maar de kale feiten op een vernieuwende en voor jongeren aansprekende manier worden belicht. Lara Ankersmit: ,,In reguliere NOS bulletins komt deze drug altijd negatief in het nieuws als er weer een drugslab wordt opgerold. In de special benaderen we dat anders. Meer in de waardevrije trant van: oké drugs bestaan, dat kunnen we niet ontkennen en sommige jongeren nemen wel eens een pilletje, maar wat is het eigenlijk? Die special is goed bekeken en bleek aan te sluiten bij de interesse van veel jongeren. Bijzonder vond ik dat ook de Jellinek Kliniek (verslavingszorg) positief oordeelde over deze productie.”
Vooral mobiel
Andere specials zijn ‘Datadrift’ en ‘Het geheim van de voetbaltransfer’. Ze worden voornamelijk bezocht op mobiel en hebben gemiddeld een veel langere leestijd dan de reguliere artikelen, weet Ankersmit. Komende maand gaat een nieuwe special live, waarin opnieuw een onderwerp wordt uitgediept dat jongeren interesseert. Het onderwerp houdt Ankersmit nog even voor zich.
Tot slot zijn er de 360* nieuwsvideo’s waarin je bijvoorbeeld in alle hoeken van de Bijlmerbajes kunt kijken (,,360* rondkijken in de Bijlmerbajes”).
En de Nederlandse verkiezingen; kunnen we daar ook een variant op ,,The series” verwachten? Ankersmit: ,,We hebben steeds gedacht dat als we een goed concept hebben, dit ook bij onze Nederlandse verkiezingen zou kunnen. Maar tijdens het maken van ,,The series” ontdekten we dat dit format zich eigenlijk niet leent voor ons kiesstelsel, dat veel meer politieke partijen kent. We zijn nog aan het brainstormen hoe we jongeren op een andere manier kunnen bereiken.”
Feedback is leerzaam
Het NOS Lab werkt volgens het principe van trial and error. Bezoekersaantallen en commentaren worden scherp in de gaten gehouden. ,,De reacties op ,,The series” waren overwegend positief: ‘ijzersterk’, ‘goed!’, ‘keep up the good work’, maar ook ‘wat is de journalistieke afweging?’,” bloemleest Ankersmit van de reactiepagina. ,,Feedback ophalen is positief en leerzaam. En we kijken natuurlijk ook goed hoe anderen het doen.’’
Hoeveel geld gaat er eigenlijk om in het NOS Lab? ,,Dat is moeilijk te zeggen. Het gaat om wisselende verbanden waarbij developers, designers en user experience designers tijdelijk samenwerken in teams aan een nieuw product. Voor ,,The series” konden we een flink aantal mensen vrij maken. Dat ging ook zo bij de startups voor Facebook, Snapchat en Instagram. Maar na de experimentele fase wordt dat overgenomen door de reguliere redactie en kunnen wij weer verder met nieuwe experimenten.”