Uitgevers en omroepen zijn op zoek naar nieuwe verdienmodellen sinds het online tijdperk definitief is aangebroken. frank.news legt jonge en langer lopende startups uit de media branche in deze serie onder de loep en kijkt of ze kansrijk of kansloos zijn. Vandaag de vraag: Heeft de Persgroep goud in handen met Topics?
©VLAM / Dit artikel werd eerder gepubliceerd op Frank.news
Topics voor elke abonnee
De grootste krantenuitgever in het Nederlands taalgebied, de Persgroep, zet een nieuwe troef in die abonnees ervan moet weerhouden hun krant op te zeggen maar liever nog, nieuwe abonnees gaat werven: Topics. Zeker op het eerste oog een slimme zet want Topics biedt elke abonnee van één van de papieren Persgroep kranten (of dat nou de Volkskrant of De Morgen, Trouw of Het Laatste Nieuws is) toegang tot alle – digitale – kopij van de Persgroep-kranten en op buurtplatform Indebuurt.nl. Ja, ook als je het goedkoopste papierabonnement kiest dat er bestaat – de zaterdagkrant op de mat, en dagelijks digitaal via een inlogcode, dat voor de Volkskrant op dit moment neerkomt op 15,29 euro per 4 weken.
De column van Paul de Leeuw
Dat is veel waar voor je geld. Want hoe leuk is het als je, naast de columns van Sheila Sitalsing (de Volkskrant), die je meestal volgt, ook eens een cursiefje van Paul de Leeuw en Hanina Ajarai in het AD kunt lezen, of het werk van topfotograaf Stephan Vanfleteren in De Morgen kan bewonderen?
De onboarding (aanmelding) bij Topics verloopt relatief eenvoudig; door in te loggen met dezelfde gegevens als voor je digitale krant. Vervolgens wordt naar je interesses gevraagd en stelt de dienst dagelijks een overzicht voor je samen. Via trefwoorden kun je zoeken door andere titels van de kiosk.
Digitale werkelijkheid is morgen anders
Volgens hoofdredacteur Barbara van Beukering van Topics, die eerder voor de Persgroep de app Paper in de markt zette (waarmee gebruikers voor 5,95 euro per maand elke dag een selectie van 15 artikelen uit de Persgroep-kranten krijgen), valt er over de toekomst van de journalistieke media weinig zinnigs te stellen. Behalve dat ze digitaal gaat en het personaliseren van nieuws een vlucht zal nemen.
De digitale werkelijkheid van vandaag is morgen weer anders, zo bleek uit het project Paper. Doelstelling van deze in 2015 opgerichte startup van de Persgroep was 30.000 abonnees binnen te halen. Ondanks de nodige free publicity en paginagrote advertenties in de eigen kranten bleef het abonneebestand hangen bij ‘enkele duizenden’, waarop de Persgroep recent besloot Paper te verkopen aan Blendle.
Blendle concurrent of niet?
Huh, Barbara van Beukering, Blendle is toch de concurrent? Van Beukering: ,,Zo zagen we elkaar niet. We werkten samen. Blendle heeft vorig jaar de onboarding-techniek van Paper vernieuwd en we geloven dat deze app bij Blendle nu in goede handen is.’’
Blendle richt zich volgens Van Beukering op een jonge doelgroep, die geen abonnement meer gaat nemen, maar wel geïnteresseerd is in kwaliteitsjournalistiek. Topics richt zich juist op de krantenlezer die meer wil dan alleen zijn eigen krant. ,,Ook Topics en Blendle zien elkaar niet als concurrent. Iedereen is aan het pionieren, niemand heeft nog wat verdiend. We zitten in een fase dat uitgevers hun kopij op heel veel manieren moeten aanbieden. De Persgroep blijft zijn artikelen daarom ook via Blendle verkopen. We willen op veel platforms aanwezig zijn zodat de consument kan kiezen via welke weg hij naar onze titels komt. Alexander Klöpping (oprichter van Blendle, red.) zegt altijd: ‘We hebben maar één concurrent en dat is Facebook’.’’
Mensen moeten je niet vergeten
Heeft Van Beukering nog iets geleerd van de teleurstellende oplage van Paper in het eerste jaar? ,,Vooral dat je heel veel energie moet steken in het sturen van nieuwsbrieven, push-berichten en uitingen op sociale media om de aandacht van de gebruikers vast te houden. Eigenlijk moet je de hele dag ‘joehoe, daar zijn we!’ roepen, anders vergeten mensen je. Een krant op tafel kun je niet negeren, maar bij een digitale kiosk haken gebruikers – als je het niet heel makkelijk en aantrekkelijk voor ze maakt – relatief makkelijk af om daarna niet meer terug te komen. Dat gaan we met Topics anders doen. Binnenkort is de app klaar en begin volgend jaar gaan we Topics via een campagne breed onder de aandacht brengen.’’
Topics kan vleugels krijgen
Heeft de Persgroep met Topics goud in handen? Zeker, vooral de schaalgrootte van de Persgroep – met zijn toonaangevende krantentitels en honderden journalisten in Nederland en België – kan Topics vleugels geven als de mogelijkheden beter worden benut dan bij Paper. Maar de Persgroep blijft een krantenbedrijf , waarvan topman Christian van Thillo een toch wat nuffige kijk heeft op het internet.
Het feit dat Topics (te) lang alleen in beta-versie verkrijgbaar is, de app nog moet komen en met marketing pas volgend jaar wordt begonnen stemt in dat opzicht niet optimistisch. Topics zou met de juiste lancering een overrompelend effect op de markt kunnen hebben – eigenlijk móeten hebben.
De Persgroep is te voorzichtig in zijn marketing en blijft bevriend met de concurrent, waar ze die in mijn ogen keihard voorbij zouden moeten willen streven.
Kort en goed: de weegschaal gaat nét over de helft. Vooral vanwege de krachtige inhoud van Topics. Maar zeker niet vanwege de marketing, die nog teveel naar het ouderwetse krantenbedrijf ruikt.