Facebook vrienden onder elkaar

Column – Terwijl steeds meer media er toe overgaan de knop ‘reageer’ onder artikelen uit te zetten, lijkt op Facebook de beer los. Roept Mark Zuckerberg op deze manier een boycot over zich af?

© Claudia Tuhehay/ Dit artikel verscheen eerder op Frank.news

Door toeval belandde ik op het wandje van een Katwijker en uitbater van een café aldaar, die een artikel (Het Parool, 12 april) over de rechtszaak tegen de bedreigers van Sylvana Simons had gepost met de kop: ‘Ik ben mijn inkomen en reputatie kwijt’.
De Katwijker had er geen eigen commentaar bijgezet, maar het rechtbankverslag was voor zijn vrienden  – en vrienden van vrienden – reden genoeg om ‘zeikwijf’ Sylvana weer eens flink de oren te wassen: 2.3 K aan likes en andere emoticons naast 3382 reacties die er niet om liegen was het netto resultaat in de loop van Tweede Paasdag:

H.K. stelde: ,,Ze kan ook voor hoer spelen bij de wallen denk dat er niemand meer kom daar bij die aap.”

Een zekere R.O. zei: ,,Wat denk je van zwartepiet. Weg baan, weg reputatie. Weg kindervriend.”

En J. v. O.: ,,Ga lekker terug waar je vandaan komt, PARAMARIBO.”

Tja, op deze manier kun je ook je paasei kwijt.

Wat me verbaast is dat Simons nog maar enkele dagen ervoor tegenover 22 van haar bedreigers had gestaan en dapper de volgende verdrietige woorden had gesproken: ,,Ik hoor hier dat de verdachten zich zorgen maken over hun baan. Die zorg heb ik niet. Ik ben alles al kwijt, mijn inkomen en mijn reputatie. Wie wil nog een presentatrice die wordt afgebeeld als een aap of bungelend aan een touw in een boom?”

Zelfs op GeenStijl worden racistische reacties als hierboven ‘weggejorist’. Het Parool gaf überhaupt geen reactiemogelijkheid. Maar op Facebook kunnen vrienden onder elkaar blijkbaar gezellig op zoek gaan naar oerwoudmetaforen om een mens die haar nek uitsteekt monddood te maken.

Het verbaast me dat Zuckerberg dit faciliteert. En ik twijfel sterk of ik Facebook nog wil bezoeken – als je zo makkelijk in een wereld van ranzige reacties wordt getrokken terwijl het medium zijn handen ervan aftrekt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Warning: Undefined array key "cptch_required_symbol" in /home/public/sites/www.fransoremus.nl/wp-content/plugins/captcha/captcha.php on line 501

vier + = 11