Journalistiek en Mediaorganisatie

De marketing van een roddelkoning

Column Vijftien jaar geleden, in het vroege voorjaar van 2001, woonde ik de persconferentie bij waarin Máxima en Willem-Alexander hun verloving bekend maakte. Het was de bijeenkomst  waar Máxima Nederland voor zich innam door over haar verloofde te zeggen dat hij ‘een beetje dom’ was geweest toen hij het tijdens een perssessie in New York opnam voor haar vader Jorge.

©VLAM / Dit artikel werd eerder gepubliceerd op Frank.news.

Een merkwaardige persconferentie, vooral omdat zowel roddelpers als het serieuze journaille – na ingewikkelde accreditatie – mocht plaatsnemen op het pluche, in paleis Noordeinde. Journalisten van de Volkskrant, NRC Handelsblad en andere deftige media leken zenuwachtiger dan hun collega’s van Privé, Weekend en Vorsten. We moesten lang wachten in de kelder van het paleis, waar we een broodje zalm kregen op Wedgwood servies, tot de verloofden ons – een etage hoger – te woord wilden staan.

Naast mij zat een man in een onberispelijk pak, met geföhnd haar en aan zijn pols een gouden Rolex-horloge

Interessanter dan ‘het paar’ vond ik de wereld van de politieke- en  royaltyjournalistiek waar ik in beland bleek. Een bloednerveuze Margriet Brandsma (NOS Journaal) stelde vragen over het Videla-regime, terwijl Jan-Kees Emmer het paar ‘namens de Telegraaf’ feliciteerde.

Naast mij zat een man in een onberispelijk pak, met geföhnd haar en aan zijn pols een gouden Rolex-horloge. Ik werd nieuwsgierig naar wie dit was. Mijn geduld werd op de proef gesteld tot het einde, toen de man ineens omhoog schoot en zei: ‘Even voorstellen. Ik ben Guido den Aantrekker van Story en ik zou graag willen weten of gezinsuitbreiding hoog op uw agenda staat’. ‘Tja, dit is een vraag. Sorry…’, repliceerde, Willem-Alexander, waarop de vraagsteller doordramde: ‘De vraag is legitiem, want u zult ook de toekomstige troonopvolger gaan voortbrengen’. Na een pijnlijke stilte antwoordde Maxima dat het ‘natuurlijk’ een wens is om kinderen te krijgen – waarna de RVD ingreep en een ander het woord gaf.

Ondertussen vroeg ik me af ik hoe lang je het werk van Den Aantrekker kunt doen zonder cynisch te worden

Met plaatsvervangende schaamte, de camera’s richtten zich ook op mij, zag ik hem weer plaats nemen naast me, een grote grijns op zijn gezicht. Ik wilde wegduiken, om duidelijk te maken dat ik niet tot de Story-hoek behoorde, maar bleef bevroren zitten. Ondertussen vroeg ik me af ik hoe lang je het werk van Den Aantrekker kunt doen zonder cynisch te worden.

Afgelopen weekend kreeg ik onverwacht antwoord op deze vraag. In een openhartig artikel van deze Den Aantrekker in Volkskrant Magazine stopt hij na twintig jaar sensatiejournalistiek omdat hij ‘cynisch en gevoelloos’ is geworden. Het tijdschrift had voor de gelegenheid de cover tot ‘Guido’ omgedoopt – uiteraard in de zwierige Story-letter. Den Aantrekker lapt er in zijn verhaal en passant een tipgever bij. Het was namelijk geen ‘covergeile carnavalszanger’ maar niemand minder dan schrijver Adriaan van Dis die hem anoniem het nieuwtje vertelde over de abortus bij een minnares van een niet nader genoemde BN’er. Tjonge, zelfs Van Dis is dus een roddelkont…

Maar goed, Guido zelf lijkt genezen. Na ettelijke jaren een freelance ´pilotensalaris’ te hebben ontvangen als ‘covercowboy’ en ‘leedvampier’ ging de oppervlakkigheid van de materie hem tegenstaan. Gevoelloosheid restte, naast het besef dat hij zich op gezette tijden als ‘slecht’, ja zelfs ‘héél slecht’ mens heeft gedragen.

Ik kan spindoctor worden in Den Haag; ik weet hoe je in de bladen komt, en ook hoe je eruit blijft.

Of het werkelijk zijn slechtheid is die aan zijn ziel knaagt wordt wat ongeloofwaardig als Den Aantrekker enkele alinea’s verder schrijft dat ook de onder druk staande freelancetarieven een rol spelen bij zijn besluit. Maar zorgwekkender is een antwoord op de door hem zelf opgeworpen vraag wat hij nu gaat doen: ‘Ik kan spindoctor worden in Den Haag; ik weet hoe je in de bladen komt, en ook hoe je eruit blijft.’
 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 − zes =