Journalistiek en Mediaorganisatie

Boosheid over vertrek Bart Nijpels

bart_nijpels_180_101‘Schande’, vindt verslaggever Jan Eikelboom van Nieuwsuur. ‘Onbegrijpelijk’, reageert adjunct-eindredacteur Huub Jaspers van Argos radio. ‘De directie van KRO-NCRV is een verklaring schuldig voor dit verlies’, stelt eindredacteur Marc Josten van Argos tv. Het zijn enkele reacties van journalistieke zwaargewichten op het plotselinge vertrek van eindredacteur Bart Nijpels van Reporter (KRO-NCRV), die in 2013 (samen met Marco de Lange), de prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek ontving (‘De Loep’) – en tal van onthullingen op zijn naam heeft staan. Ook de redactie lijkt te zijn overvallen. ‘Hoe het met Reporter verder gaat is nog onduidelijk. Het is een behoorlijke klap voor ons’, schrijft redacteur Marco de Lange op Facebook.

‘Bart Nijpels en KRO-NCRV gaan uit elkaar vanwege een verschil van inzicht over de nieuwe structuur van de afdeling journalistiek’, zo stelt de omroep in een droge verklaring over zijn vertrek. Wat dat verschil van inzicht is wil directeur Taco Rijssemus ook telefonisch niet verder toelichten: ‘Ik laat het bij deze verklaring’.

De omroep is bezig met een reorganisatie, waarbij 18 journalistieke fte’s het veld moeten ruimen. Hierbij is volgens Huub Jaspers een structuur ontstaan waarbij ‘een eindredacteur niet anders kan zeggen dat hij zo zijn werk niet kan doen’.

Jaspers vindt het onbegrijpelijk dat een programma dat in journalistiek opzicht het verschil maakt en keer op keer scoort met onthullingen zomaar ‘onthoofd’ wordt. ‘Ik vraag u beste leiding van KRO-NCRV: Waar bent u mee bezig? Ik begrijp: er is sprake van bezuinigingen en een reorganisatie. Maar ik vraag: Wat zijn dan uw prioriteiten? U werkt met belastinggeld. Onderzoeksjournalistiek was toch juist een van de dingen waar de publieke omroep voor nodig is. Of zijn dit holle frasen en geeft u uw geld in werkelijkheid liever aan andere zaken uit? En hoe moet het nu verder met Reporter. ‘Ik vraag u beste leiding van KRO-NCRV: Waar bent u mee bezig? Ik begrijp: er is sprake van bezuinigingen en een reorganisatie. Maar ik vraag: Wat zijn dan uw prioriteiten? U werkt met belastinggeld. Onderzoeksjournalistiek was toch juist een van de dingen waar de publieke omroep voor nodig is. Of zijn dit holle frasen en geeft u uw geld in werkelijkheid liever aan andere zaken uit? En hoe moet het nu verder met Reporter?

Rijssemus laat telefonisch weten hierop geen reactie te willen geven. De verklaring stelt: ‘De directie van de KRO-NCRV kijkt terug op een uitstekende samenwerking en wenst Bart veel succes met zijn freelance werkzaamheden.’

Ook Nijpels wil maar weinig aan de persverklaring toevoegen. ‘Bedrijfs- en journalistieke belangen kunnen soms botsen. Dat is wat hier gebeurd is. Dat is spijtig maar het is niet anders.’

Dit artikel werd eerder geplaatst op Villamedia / foto: KRO-NCRV

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 × acht =