Ik vertel het niet meer op feestjes

Cover Boekje Frans Oremus
 tekeningen: Berend Vonk

Wat gebeurt er als je gebasht wordt op GeenStijl; hoe ga je als journalist om met off the record informatie; hoe coulant ben je als iemand door jouw publicatie wordt gedupeerd en je vriendelijk verzoekt die offline te halen? En wat te doen met iemand die je omkoopt om iets leuks over zijn bedrijf te schrijven; of hoe ga je om met een luie stagiair?

Frans Oremus (1966) werkte twaalf jaar als journalist voor Villamedia, magazine over journalistiek. Daarvoor werkte hij bij een dagblad, bij de Tweede Kamer als redacteur en als freelancer voor verschillende tijdschriften.

Het boekje ‘Ik vertel het niet meer op feestjes’ verschijnt op 21 november bij Villamedia Uitgeverij. Frans Oremus beschouwt in twaalf persoonlijke en soms hilarische verhalen de journalistieke praktijk en zijn eigen rol daarin.
En hij pleit voor een terugkeer naar het vakmanschap, na een decennium waarin de journalistieke focus te sterk lag op het ontwikkelen van een online verdienmodel. Hij voorspelt dat de ‘met veel geschreeuw maar weinig journalistieke bagage’ opgezette sites als thepostonline.nl en decorrespondent.nl (van ‘semi-revolutionairen’ Bert Brussen en Rob Wijnberg) geen lang leven beschoren zijn.

Het is wellicht ironisch dat het uitkomen van deze bundel samenvalt met zijn eigen ‘boventalligheid’ als mediajournalist bij Villamedia, als gevolg van, jawel, een reorganisatie. Hij kon ongewild all the way gaan in het beschrijven van de malaise die de journalistiek het afgelopen decennium trof.

Het boekje verschijnt op 21 november 2013.

Een recensie-exemplaar is vanaf 21 november aan te vragen via: redactie@villamedia.nl / 020 – 6766771

Een digitale drukproef in PDF is al beschikbaar. U kunt deze opvragen via: foremus@villamedia.nl.

Frans Oremus, ‘Ik vertel het niet meer op feestjes’ (De weerbarstige praktijk van een journalist),Villamedia Uitgeverij. ISBN 9789491123023, 72 pagina’s, Prijs: € 9,95. Te bestellen via Villamedia Webwinkel of Bol.com.